Stojimo pred odločilnim trenutkom

Srečanje (2.2.2020)

 

Pozdravljeni, hvala ker ste si vzeli čas.

Smo polni strahu, jeze in nezaupanja, a vendar: dajmo si priložnost in se poslušajmo. Rad bi vam predstavil civilno iniciativo DANES!

Naše vodilo je delovati nepolitično, spoštljivo in v dobrobit ljudi.

Aktiviral nas je poziv zdravnikov, vendar si želimo delovati v širšem kontekstu.

Odseljevanje mladih boli, ker kaže no to, da nekaj ni v redu. Potrebno bo nekaj storiti.

 

 

Odločilni trenutek

Nihče od nas ne bi smel imeti težav izpostaviti, da je zdravstveno stanje ljudi naših krajev zelo zaskrbljujoče in da je odseljevanje mladih za občino katastrofa. Mislim tudi, da te težave nimamo.

Težavo imamo, ko iščemo krivce, ko čutimo potrebo svojo nemoč in jezo spraviti ven in se začnemo medsebojno obtoževati. Ko se začnemo ukvarjati s preteklostjo, namesto da bi stopili skupaj za prihodnost.

Tu in zdaj je odločilni trenutek, da stopimo skupaj in se premaknemo naprej. Ne smemo izgubiti fokusa od cilja, ki ga hočemo doseči. Premagati moramo svoje vzorce vedenja; ko nam debata uide v preteklost, zgubljamo dragocen čas. Če do sedaj te debate niso obrodile sadov, jih verjetno tudi sedaj ne bodo.

Ko gradimo hišo, je pomembno to, da je opeka pravilno postavljena, ne pa katera roka jo je postavila.

Civilne iniciative

Civilna iniciativa DANES! spoštuje društvo EKO Anhovo in dolina Soče. Prav tako civilna iniciativa DANES! ni nadomestilo za kakršno koli ekološko društvo ali civilno iniciativo.

Društvo EKO Anhovo in dolina Soče obstaja že vrsto let in ves čas opozarja na ekološko in zdravstveno problematiko v srednji Soški dolini. Če vam je všeč ali ne, je društvo pripomoglo, da je ta tema sedaj tako v ospredju.

Kot smo že prej omenili, je treba graditi hišo opeko za opeko.

Danes moramo stopiti skupaj in se osredotočiti na konkretne cilje.

Mladi so naš kompas — če se zavzemamo za prave korake, se nam bodo pridružili, ostali tu ali pa se celo vrnili.

Ni časa za neodločnost. Začnimo s skupnim imenovalcem, našim zdravjem.

Poziv

O čem govori poziv zdravnikov? To je direkten citat iz poziva:

»Odločevalce, ki sodelujejo v postopkih, pozivamo:

1. Pri odločanju o dovoljeni stopnji onesnaževanja naj se upošteva načelo previdnosti.

Pri uvajanju tehnologij in dejavnosti v okolje je potrebno upoštevati tveganja za zdravje ljudi, ki so ob nepoznavanju vseh vplivov lahko tudi dolgoročnega značaja. Upoštevati je potrebno tudi možnost sinergijskega učinkovanja posameznih polutantov, kadar se ti pojavljajo istočasno. Ob že obstoječi zdravstveni obremenjenosti lokalnih prebivalcev z boleznimi, ki so posledica okoljskih dejavnikov in ki je v srednji Soški dolini zelo velika, je nujno potrebno zaščititi prebivalce pred dodatnim izpostavljanjem, če gre za potencialno nevarne polutante.

2. Pri določanju dopustnih mejnih vrednosti za vsakršno obremenitev okolja je potrebno izhajati iz zdravja ljudi.Varne mejne vrednosti je potrebno določiti za vse prebivalce enako, ne glede na to, iz katere dejavnosti ali tehnologije izhajajo. Zdravje mora namreč biti zagotovljeno vsem prebivalcem v enaki meri, ne glede na kraj njihovega bivanja ali druge osebne okoliščine. Posebej pozivamo k spremembi različno določenih mejnih vrednosti za sežig in sosežig odpadkov, ki predstavljajo veliko tveganje za zdravje ljudi, saj je nedopustno, da so, kljub potencialnim hudim posledicam, določene po meri onesnaževalca.«

 

 

 

Stroka

 

Vsi poudarjamo, da so potrebni strokovni argumenti.

Samo zdravniki imajo lahko strokovno mnenje o našem zdravju.

Dvoma v njihovo strokovnost ne sme biti. Ne sme postati vse relativno. Potrebno je spoštovanje do znanja.

Smo odločno proti vsakim poskusom diskreditacije zdravniške stroke. Glede našega zdravja so strokovnjaki samo zdravniki.

Sprejeti moramo, kar nam pravi zdravniška stroka, šele potem se lahko obrnemo na kemike in inženirje, kako izboljšati in rešiti tehnični problem.

Prav je, da se udari po državi, Agenciji RS za okolje in direktivah Evropske Unije, in se zahteva bolj odgovoren odnos do državljanov.

Vsi moramo prispevati k zmanjšanju količine odpadkov, vendar je skrajni čas za celostno nacionalno strategijo ravnanja z odpadki, ki ne bo žrtvovala ljudi.

 

In kdaj v akcijo? Če kdaj, potem ZDAJ!

Še nikoli se zdravniška stroka ni tako MNOŽIČNO in na tak način izpostavila v dobrobit ljudi.

Prebivalci še nikoli prej nismo imeli tako pregledno zbranih strokovnih informacij v slovenskem jeziku, ki obravnavajo vpliv sežiganja odpadkov na okolje in zdravje ljudi, kot je zbornik 8. SREČANJE O KEMIJSKI VARNOSTI: VPLIV SEŽIGANJA ODPADKOV NA OKOLJE IN ZDRAVJE. Še nikoli prej ni bilo takega zanimanja javnosti za okoljski problem in urgentnosti za njegovo reševanje.

Nenazadnje bo 13. februarja v naši občini izredna seja na to temo. Ne smemo si privoščiti, da bi bili tiho. Prav je, da pokažemo, da nas skrbi in nam ni vseeno.

 

Če zdaj ne stopimo skupaj, se nikoli več ne bo nihče postavil za nas.

Odločilen trenutek je zdaj. Pridružite se nam in začnimo skupaj.

Naš naslednji korak:

Pridružili se bomo akciji zbiranja podpisov v podporo zdravnikov, ki jo je začelo društvo EKO Anhovo in dolina Soče.

Skupaj organizirajmo 13.2.2020 miren in kulturen zbor s 3000 udeleženci, pokažimo enotnost, moč in postavimo se za naš dom in družine!

 

 

Za zaključek

 

Jaz nisem zdravnik. Nisem strojni inženir. Nisem biolog in nisem kemik.

Jaz nisem strokovnjak, da bi odgovarjal na vaša strokovna vprašanja.

Jaz sem samo občan, ki sem danes prišel sem kot vi vsi in sem zaskrbljen za naše zdravje.

»Jaz« sem vaš brat, vaš sorodnik, prijatelj, sosed, sodelavec, znanec…

Vzemimo si čas, da danes v miru doma razmislimo in se potem premišljeno lotimo akcije.

 

 

civilna iniciativa DANES!

www.akcijaDANES.si

Povezave do uporabnih vsebin

1.

Zbornik 8. Srečanja o kemijski varnosti, ki ga je pripravilo Slovensko zdravniško društvo – Sekcija za klinično toksologijo in Univerzitetni klinični center Ljubljano – Center za klinično toksologijo in farmakologijo. V njem je navedeno veliko strokovnih virov in študij, ter prispevkov priznanih zdravnikov.

2.

Vsebina poziva zdravnikov, ki ga je zdravniška zbornica podprla soglasno. V zdravniški zbornici, so tudi predstavniki NIJZ.

3.

Novinarska konferenca zdravniške zbornice.

Predstavitveno srečanje

smo imeli v nedeljo, 2.2.2020 ob 16 uri v Gostišču Križnič. Predstavili smo iniciativo. Povedali smo, kaj je naš interes. Opisali smo prvi korak in skupaj začeli akcijo.

Hvala vsem, ki ste se udeležili srečanja!

Nepolitični, spoštljivi in
v dobrobit ljudi.

civilna iniciativa občanov občine Kanal ob Soči